بسته بندی MAP
استفاده از روش MAP دارای مزایا و معایبی می باشد و همچنین دارای اهدافی است و از گازهایی به مانند دی اکسید کربن و اکسیژن و نیتروژن و مخلوط گازها استفاده می شود . در یک سیستم بسته بندی به یک سری عوامل خاص توجه می شود و در روش MAP برای اضافه کردن گازها به دو صورت می توان عمل کرد و فیلم های بسته بندی دارای ویژگی های خاصی می باشند . و همچنین در مورد تأثیر کاهش اکسیژن در محصولات شیر خشک مطالبی ذکر شده است که مطابق زیر می باشد
شیر خشک بدون چربی و نوشابه های محلول پودر شده در اندازه های جزعی بسته بندی می شوند 10 قوطی در شرایطی که اکسیژن اتمسفر آن کاسته شده بود در یک زمان مورد بررسی قرار گرفتند . هدف از این تحقیق تعیین حساسیت و کیفیت تغذیه ای محصولات شیر خشک شده در زمان فروش می باشد . در ده قوطی تست شده تنوع زیادی در اکسیژن فضای رویی وجود داشت . کیفیت درز قوطی کیفیت با حساسیت و ویتامین A ( از قوطی 6 تا 10 به طور کلی دارای کمبود ویتامین بودند ) همه از فاکتورهای مؤثر بودند. سازنده های محصولات شیر خشک بسته بندی شده در قوطی ها که برای مدت طولانی آن را ذخیره می کنند . به توجه دقیق و خاصی در رابطه با کیفیت درز و برچسب محصولات و مقاومت ویتامین نیاز داشتند . مصرف کننده ها می خواستند اطلاعات به آنها داده شود. در مورد چندین قوطی از محصولات شیر خشک شده که مورد ارزیابی قرار گرفته بودند پیش از آن که مقدار زیادی از آن فروخته شود .
در سال های اخیر با افزایش توسعه علم غذایی و صنایع غذایی توجه زیادی به این موضوع شده است که محصول بسته بندی شده سالم به مصرف کننده عرضه شود .
برای حفظ و نگهداری سبزیها و میوه ها روش جدید MAP از سال 1992 میلادی استفاده گردید . محققین در انگلستان تحقیقات زیادی در مورد اثر غلظت های مختلف اکسیژن و دی اکسید کربن در درجات مختلف بر روی رشد قارچ هایی که سبب پوسیدگی میوه ها می شوند ، انجام دادند . نتایج نشان می دهد که با افزایش غلظت گاز دی اکسید کربن به میزان 10 درصد و یا بیشتر در دمای 10 درجه سانتی گراد کمک به تأخیر انداختن رشد و تکثیر این قارچها می کند .
در سال 1930 میلادی کیلفر طی تحقیقاتی که انجام داد ، نتایج این تحقیق نشان داد که زمان ماندگاری گوشت تازه و مرغ در دمای 4 ـ7 درجه سانتی گراد با افزودن 10 درصد گاز دی اکسید کربن در بسته بندی دو برابر تازه تر و بیشتر از سرد خانه های معمولی که در شرایط هوای محیط و در درجه حرارت سرد نگهداری می شوند ، باقی می ماند .
تاریخچه استفاده از MAP :
در سال 1800 میلادی برای اولین بار یک شیمیست فرانسوی به نام J.E.Berard با روش MAP میوه ها را بسته بندی نمود و به این نتیجه رسید که میوه ها در یک اتمسفر فاقد اکسیژن رسیده نمی شوند . در سال 1920 میلادی Kidd و West در انگلستان میزان افزوده گاز co2o2 را برای بسته بندی نمودن سیب ، گیلاس یا گلابی و حبه انگور به روش MAP را تعیین نمودند . البته میزان گازها بر روی تنفس ، رسیدگی و انبار داری میوه ها تأثیر به سزایی دارد . نتایج نشان می دهد که کاهش گاز اکسیژن و افزایش گاز دی اکسید کربن در کاهش نرخ واکنش هایی که باعث کاهش کیفیت آنها می شود ، بسیار حائز اهیمت است . R.M.Smock در دانشگاه کونل به کمک علم فیزیولوژی بعد از برداشت محصولات ، تکنولوژی کنترل اتمسفر در انبارداری میوه ها را کامل کند . استفاده از روش MAP یک دفاع طبیعی در مقابل حمله میکروبی را انجام می دهد . با کمک روش MAP و همچنین با اطلاع بودن خواص فیزیولوژی میوه یا سبزی می توان روش CA را کنترل نمود . در سال 1950 و 1960 محققان فیلم های مناسب پلی میرک برای بسته بندی نمودن MAP را گزارش نمودند . مهمترین فیلم های پلاستیک ( فیلم سنتتیک ) استفاده در روش MAP عبارتند از : PVC ، LDPE ، PP و پلی استیرن نرم شده .
در سال 1982 در انگلستان برای بسته بندی نان کرامپت Crumpet از روش MAP استفاده گردید . نان کرامپت از آرد گندم ، مخمر ، آب ، نمک ، خمیر مایه و مواد افزودنی و سوربات پتاسیم به عنوان نگهدارنده تهیه می شود . این نان حاوی 52 درصد رطوبت ،AW=0/97 ، Ph آن هفت می باشد . در ابتدا نان کرامپت را به دلیل فساد قارچی نمی توانستند بیش از یک الی دو روز نگهدارند لذا برای افزایش طول عمر نگهداری آن از روش انجماد استفاده می کردند . اما آزمایشاتی بر روی این نان با مواد اولیه بسته بندی به خصوص پلی اتیلن با افزودن میزان گاز مختلف انجام شد .

مزایای استفاده از MAP
1 ـ افزایش طول عمر نگهداری مواد غذایی با حفظ خواص کیفی آن
2 ـ کاهش میزان فساد و ضایعات در مواد غذایی
3 ـ تازه نگهداشتن مواد غذایی بدون استفاده از افزودنی ها و پرتو دهی
4 ـ برداشت محصول تازه در سطوح رسیدگی قابل دلخواه مصرف کننده
5 ـ کاهش هزینه های حمل و نقل با افزایش طول عمر نگهداری و حمل آنها به وسیله قطار یا کشتی
6 ـ تولید محصول برش داده شده آماده برای مصرف
7 ـ صرفه جویی در انرژی ( مانند عدم استفاده از فرآیند حرارتی و برودتی )
معایب استفاده از MAP
1 ـ محدود بودن طول عمر نگهداری محصول بسته بندی شده در MAP در مقایسه با محصول منجد شده
2 ـ بسته بندی مواد غذایی به روش MAP یک تکه بوده در صورت باز شدن درب بسته بندی کل ماده غذایی از حالت MAP خارج می شود .
3 ـ رنگ و بافت محصول در طی تغییرات دینامیکی داخل ترکیبات تغییر می نماید که ممکن است برای بعضی از محصولات مشکل ایجاد کند .
4 ـ مواد اولیه بسته بندی مصرف با مشخصات خاص و معین هزینه برخواهد بود .
5 ـ احتمالاً فعالیت میکروارگانیسم ها برای محصولات بسته بندی در این روش وجود دارد .

اهداف اصلی استفاده از MAP
در بسته بندی نمودن مواد غذایی با مخلوط کردن گازهایی بی اثر مانند اکسیژن ، دی اکسید کربن ، نیتروژن در سیستم MAP اهدافی را دنبال می کند که عبارتند از :
الف ـ مواد غذایی را در مقابل حمله حشرات و میکروب ها محفوظ نگه می دارد .
ب ـ توزیع مواد غذای در سطوح خرده فروش ها و مصرف کنندگان به آسانی انجام می شود .
ج ـ مقاومت بسته بندی را در مقابل شوک فیزیکی ، فشار وارده بر روی بسته بندی افزایش می دهد .
د ـ گاز و بخار در داخل بسته بندی تنظیم و به تعادل می رسد .
ه ـ سرد کردن مواد غذایی بسته بندی شده با سیستم MAP با آسانی انجام می شود .